Walskaas sinds 1967

Hij moest er een geplande vakantie met een stel vrienden naar Oostenrijk voor annuleren, maar dat had Gerrit Wals er graag voor over om op 14 juni 1967 op de Amsterdam Osdorpse markt te kunnen verschijnen met een eigen kaaskraam. Een zelf getimmerd stalletje was het, dat op het dak van zijn volkswagenbusje naar de markt en er dagelijks weer op dezelfde wijze van weggevoerd werd ook. Kaas was een weloverwogen keuze. Gemotiveerd met de humor die Gerrit eigen is; ‘kijk’ redeneerde hij in 1967 al, je staat met je handel op de markt om brood op de plank te verdienen, ik dacht, ik ga in de kaas want als de handel dan eens tegen zit heb ik nog altijd iets te eten in huis.

De handel heeft door de jaren heen nooit echt tegen gezeten. Op de markt in Osdorp was Gerrit al snel een graag geziene koopman. Samen met zijn broer, waar hij eerst een ventwijk mee had gerund, en vader achter de kassa. Toen al een echt familiebedrijfje. In 1968 werd een tweedehands kermiswagen aangekocht op de Jan van Gaalenstraat om de zelfgebouwde kraam te vervangen. Een wat profesionelere uitstraling. Dat scheelde direct in omzet. Daarna volgde in 1970 de aankoop van een ‘ tweelingkar, de eerste in Nederland, een aan eengeschakelde verkoop wagen voor op de standplaats op Tussenmeer in hetzelfde Osdorp. Gerrit in de kaas en eieren en zn broer in de kip.

Toen de groeimogelijkheden op de markt in Osdorp uitgeput raakten, schreef Gerrit zich in voor andere markten in Noord-Holland.Gerrit wilde door waar z’n broer het wel goed vond. En met succes. In 1980 kon Kaashandel Wals terecht op de markt in Hoorn en in 1983 meldde Schagen zich aan. Markt Landsmeer startte in 1987 als een geintje omdat Gerrit en zn vrouw Carla vonden dat er geen andere kaasboer in hun dorp kon komen te staan op de nieuw te starten markt dus begon Carla daar met een vriendin. Al snel kwamen ze erachter dat het een druk bezochte markt werd en moest er nog extra hulp bijkomen. Ondertussen kreeg Gerrit de kans om in Osdorp een winkel te bouwen op de plek waar de mini markt was en greep dat uiteraard met beide handen aan. Er moesten 4 winkels komen en er waren 3 gegadigden; kip, Indonesische Toko en kaas dus Gerrit nam ook de vierde winkel voor z’n rekening en verhuurde die aan een kledingbedrijf zodat de bouw kon doorgaan. Deze winkels werden in 1988 geopend. Ook daar groeide de handel door; kaas, noten, wijnen, delicatessen, salades enz. De winkel werd gerund door Carla, dochter Jolanda op zaterdagen en vakanties en medewerkers. In 1990 kwam Gerard onverwacht fulltime in de kaas werken in de winkel. Een echt familiebedrijf want meer leden telde het gezin Wals niet! 1993 meldde markt Monnickendam zich aan voor de Zaterdag. Gerrit werd door z’n vrouw geadviseerd om het niet te doen omdat hij al zo’n 100 tot 120 uur in de week werkte ….

Gerard heeft die kans gegrepen om ook de markt op te gaan en is met een vriend de Kaashandel Wals in Monnickendam bekend gaan maken. In 2005 moesten helaas de winkels verdwijnen in Osdorp om ruimte te maken voor een stadspark. Ook, opperde Gerrit, mocht er geen broodje kaas verkocht worden aan de rand van het park en moesten de winkels gesloopt worden. Een mooie gezellige tijd van hard werken en opbouwen werd afgesloten. Dus kon de familie Wals en medewerkers al het enthousiasme in de kaas op de markten gaan storten wat vandaag de dag nog steeds gebeurt.

Contact

Hamerstraat 3
1135 GA Edam

+31 (0) 6 537 04637

info@walskaas.nl